De tuin egaliseren voor bestrating in 10 duidelijke stappen

Tuin egaliseren voor bestrating zelf doen of laten doen?

Wilt u bestrating zoals tuintegels, klinkers of grind leggen of wat dacht u van een strak aangelegde oprit? Dan moet u eerst de tuin egaliseren voor bestrating. Handige mensen kunnen deze klus misschien zelf uitvoeren, maar fouten worden snel gemaakt. Bovendien is het zwaar werk. Gebruik daarom het stappenplan op deze pagina om goed voorbereid een de slag te gaan.

Tuin egaliseren en bestraten

Wilt u voorkomen dat de bestrating verzakt of breekt? Kies er dan voor om het egaliseren en het bestraten van de tuin over te laten aan een hovenier of stratenmaker. U geniet dan jaren lang van de strak aangelegde bestrating. Hieronder de voordelen op een rij:

  • de afwatering in uw tuin wordt geoptimaliseerd
  • u hoeft geen zwaar werk te verrichten
  • de kans op verzakkingen of verschuivingen neemt aanzienlijk af
  • professioneel aangelegde bestrating heeft gemiddeld een levensduur die 10 jaar langer is

Wilt u de tuin egaliseren en bestraten? Via de onderstaande link vergelijkt u vrijblijvend de prijzen. U ontvangt na uw aanvraag de prijzen van specialisten bij u uit de buurt. Dit resulteert in een kostenbesparing van 20% tot 40%.

Start nu uw prijsvergelijk

Wat heeft u nodig?

Om de grond te egaliseren met als doel bestrating te leggen heeft u verschillende producten, materialen, gereedschappen, maar ook machines nodig. Gebruik het onderstaande overzicht voor de benodigdheden.

  • Kniebeschermers
  • Werkkleding
  • Straatzand
  • Kruiwagen
  • Schoffel
  • Stevige vuilniszakken
  • Container
  • Tuinhark
  • Piketpaaltjes
  • Metseldraad
  • Trilplaat
  • Tuinslang of gieter

In 9 stappen de tuin egaliseren voor bestrating

Om te voorkomen dat de bestrating verzakt of verschuift is een stabiele ondergrond noodzakelijk. Dat doet u door de grond gereed te maken voor het leggen van de bestrating. Dat betekent niet alleen het egaliseren van de grond. Wilt u weten u de grond voor bestrating egaliseert? Gebruik dan het onderstaande stappenplan.

Stap 1: de voorbereiding

Voordat u begint legt u alle benodigdheden klaar. Zorg ervoor dat alles wat u nodig heeft binnen handbereik is.

Stap 2: grond vrijmaken

Het oppervlak dat geëgaliseerd gaat worden moet helemaal vrij zijn. Verwijder daarom bijvoorbeeld eerst de oude bestrating of ander vuil. Voer vervolgens alles af wat u niet wilt hergebruiken.

Stap 3: de hoogte bepalen

Sla op 5 cm afstand van de rand piketpalen in de grond. Houdt daarbij een afstand van 1,5 meter tussen de paaltjes aan. Vervolgens verbind u de paaltjes met metseldraad. Hiervoor kunt u ook ander dun draad gebruiken.

Het het draad geeft u de gewenste hoogte van de grond en bestrating aan. Hierdoor weet u straks tot welke hoogte het zand aangevuld moet worden en tot welke hoogte de bestrating komt te liggen.

Stap 4: graafwerkzaamheden

In stap 4 richt u zich op het uitgraven van de ondergrond. De ondergrond moet namelijk vernieuwd worden. Dit gebeurt in stap 5.

Om de grond uit te graven gebruikt u een schep. Graaf de grond zo vierkant mogelijk uit. Is het oppervlak te groot of zijn er stronken aanwezig? Dan kunt u beter een graafmachine gebruiken. Deze zijn te huur bij bouwmarkten en grote verhuurbedrijven. De gewenste diepte voor tuinbestrating is 30 cm tot 50 cm. Moet de bestrating veel gewicht kunnen dragen? Graaf de grond dan uit tot een diepte van 50 cm tot 80 cm. De oude grond kunt u vervolgens afvoeren.

Stap 5: grond ophogen

Vervolgens wordt de grond tot het aangegeven niveau opgehoogd. Hiervoor wordt wit zand gebruikt. Ook wel straatzand genoemd. Stamp het zand tijdens het storten alvast goed aan. Deze zandlaag zorgt er straks voor dat de bestrating netjes op zijn plek blijft liggen.

Stap 7: het straatzand gelijkmatig verdelen

Verdeel het zand gelijkmatig over het totale oppervlak. Dit doet u eerst met een schep en daarna met een hark. Ligt er overal een gelijke hoeveelheid zand en is het zand aangeharkt? Dan kan de grond aangetrilt worden.

Stap 8: de grond aantrillen

Om de grond stevig aan te drukken heeft u een trilplaat nodig. Een trilplaat is te huur bij een bouwmarkt of verhuurbedrijf bij u in de buurt. Door de trillende beweging wordt het zand in elkaar gedrukt en ontstaat er een stabiel fundament voor de bestrating. Dit is nodig om verzakkingen te voorkomen.

Tijdens het aantrillen zal de grond zakken. Wordt het niveau van het straatzand te laag? Dan kunt u altijd extra zand toevoegen.

Stap 9: inklinken van het zand

Voordat er bestraat kan worden moet het zand inklinken. Dat doet u door het oppervlak nat te sproeien. Het zand wordt hierdoor verder in elkaar gedrukt. Dit heet in vaktermen “het inklinken van zand”. Laat het zand vervolgens 24 uur rusten voordat u met het bestraten begint.

Bezoek ook onze partner en vind nog meer informatie over een tuin egaliseren.